Skip to main content

Σε κίνδυνο το Δάσος Σχινιά - Μαραθώνα

Το παραθαλάσσιο δάσος του Σχινιά με έκταση 14.000 τ.μ., είναι ένα από τα τρία αυτού του είδους που υπάρχουν στη χώρα μας (τ’ άλλα δύο είναι, οι Κουκουναριές Σκιάθου και η Στροφυλιά Πελοπονήσσου) ενώ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν περισσότερα από επτά παρόμοια! Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, που είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του σπάνιου αυτού πευκοδάσους είναι οι υπεραιωνόβιες κουκουναριές με το χαρακτηριστικό σχήμα ομπρέλας που συμπλέκονται με πεύκα – σχίνα – πουρνάρια και άλλη είδη της μεσογειακής χλωρίδας. Για την Αττική αποτελεί μια μοναδική πηγή πρασίνου με την αμμώδη παραλία τ’ αβαθή, καταγάλανα και καθαρά νερά, μήκους 3,5 χιλιομέτρων.

Το 2000 χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως Εθνικό Πάρκο και έτσι, συστήθηκε ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνος) έχοντας το αυτοδιοίκητο με 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Ωστόσο, ο Δήμος Μαραθώνος, αντί να έχει την πλειοψηφία λόγω έδρας και παροχής υπηρεσιών, εκπροσωπείτο μόνο από ένα μέλος και σήμερα από κανένα! Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είναι εκτός Μαραθώνος, εκτός Αττικής και ίσως πολλοί να μην ξέρουν προς τα που… πέφτει το πευκοδάσος Σχινιά! Είκοσι χρόνια Φορέας Διαχείρισης, είκοσι χρόνια αυτοδιοίκητο! Τι έχει γίνει για την προστασία αυτού του μοναδικού στολιδιού της Αττικής; Τίποτα απολύτως!

Το 2003 δαπανήθηκαν 3,5 εκ. ευρώ για σύστημα δασοπυρόσβεσης, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ εξαιτίας κατασκευαστικής αστοχίας. Αυτή η δαπάνη ύψους 20.000 ευρώ, ουδέποτε επισκευάστηκε! Αίσχος και ντροπή για ένα τόσο τέλειο σύστημα δασοπυρόσβεσης!

Παράλληλα, με τα Προεδρικά Διατάγματα εκπονήθηκε Κανονισμός Λειτουργίας, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όπως γίνεται σε όλα τα πάρκα του κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας. Κι εάν ακόμα δεν έχει καεί, από την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί το χρωστάμε στην εγγύτητα της θάλασσας, την 24ωρη βάρδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην ομάδα Πυρόσβεσης του Δήμου Μαραθώνα και τις υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες φύλαξης και προστασίας.

Η προστασία του δάσους είναι ένα ακόμα παράδειγμα της κυβερνητικής ανικανότητας! Το περιβάλλον, το πράσινο και η προστασία των δασών είναι βασική προτεραιότητα του ΜέΡα25. Χρειάζεται να ληφθούν και να υλοποιηθούν αποφάσεις από ανθρώπους με αγάπη και ενδιαφέρον για το περιβάλλον, με ήθος και εντιμότητα, με ικανότητα και αποφασιστικότητα. Για το σκοπό αυτό, ζητώ την ψήφο σας σαν υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡα25 στην Ανατολική Αττική.

Για να γιατρέψουμε ό,τι μας πονάει!




Comments

Popular posts from this blog

Δημόσια Υγεία στις Αχαρνές

 Η Δημόσια Υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που η πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση, οφείλει να παρέχει στους πολίτες. Είναι όπως το νερό, το ρεύμα, ο αέρας που αναπνέουμε, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμα στην εργασία. Τα τελευταία χρόνια ζούμε, με ευθύνη της κυβέρνησης, μια εικονική πραγματικότητα. Αν και μας λένε ότι οι δείκτες ακρίβειας βελτιώνονται και οι μισθοί αυξάνονται, οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, στερούμενοι ακόμα και τα βασικά. Είναι καθημερινό φαινόμενο στις λαϊκές αγορές αργά το απόγευμα, οι εξαθλιωμένοι πολίτες να ψάχνουν ανάμεσα στα σάπια φρούτα και λαχανικά ή στο σούπερ μάρκετ να ψωνίζουν ελάχιστα και πολύ φθηνά τρόφιμα. Μας λένε ότι οι δείκτες ανεργίας βελτιώνονται, αλλά οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν δουλειές με πολύ χαμηλούς μισθούς και κακές συνθήκες εργασίας. Οι μηνιαίες απολαβές τους δεν φθάνουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, να ονειρευτούν το μέλλον και να κάνουν τη δική τους οικογ

Τρύφος Δημήτρης - Βιογραφικό

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ειδικεύτηκα στη Μαιευτική Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Μετεκπαιδεύτηκα στις ΗΠΑ. Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στηνYπογονιμότητα (ΑΠΘ).  Υπηρέτησα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών σαν διευθυντής γυναικολογικής κλινικής επί 10ετία. Οραματίστηκα, ίδρυσα και διεύθυνα επί 5ετία την κορυφαία μονάδα θεραπείας υπογονιμότητας (εξωσωματικής γονιμοποίησης) στον δημόσιο τομέα.  Αποστρατεύτηκα το 2022 με τον βαθμό του Υποναυάρχου. Με βάση την εμπειρία μου στον σχεδιασμό και την διαχείριση υγειονομικών μονάδων έχω σαν όραμα και στόχο τη δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου (με Παιδιατρικό Νοσοκομείο και Μαιευτήριο) στην Ανατολική Αττική.  Ασχολούμαι με τον αθλητισμό, είμαι μαραθωνοδρόμος και τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχω στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.  Με ενδιαφέρει το περιβάλλον, η οικολογία και ο εθελοντισμός με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζω

Άστοχη Κυβερνητική Διαχείριση της Δωρεάς Κύπρου για το Μάτι - Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία!

Τον Νοέμβριο του 2018, τέσσερις μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε δημόσια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους περίπου 12.000.000 ευρώ. Η δωρεά αυτή θα συνέβαλλε στην ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, αφού μετά την τραγωδία στο Μάτι η ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή έγινε πιο επιτακτική από ποτέ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ότι ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε δεκτή την πρότασή του να δοθεί μεγάλο μέρος των χρημάτων από τη δωρεά της Κύπρου ως αρωγή για τους πληγέντες για την ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Μετά από 3 χρόνια κωλυσιεργίας, τον Οκτώβριο του 2021 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός «υποδειγματικού χώρου πρασίνου και ενός συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή της