Skip to main content

Πρόταση Ίδρυσης και Λειτουργίας Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής

Η Π.Ε. Ανατολικής Αττικής είναι η 5η σε πληθυσμό από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 τέθηκε σε ισχύ το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», όπου οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν, με μετονομασία ή με διάσπαση, από τις Περιφερειακές Ενότητες. Επομένως, ουσιαστικά είναι 3η μετά τις Π.Ε. Αθηνών και Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Απογραφή 2021).

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει τους εξής δήμους:
  • Δήμος Αχαρνών-Θρακομακεδόνων
  • Δήμος Διονύσου
  • Δήμος Κρωπίας
  • Δήμος Λαυρεωτικής
  • Δήμος Μαραθώνος
  • Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
  • Δήμος Ωρωπού
  • Δήμος Παιανίας
  • Δήμος Παλλήνης
  • Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου
  • Δήμος Σαρωνικού
  • Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος
  • Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Στο νομό Αττικής υπάρχουν 52 νοσοκομεία εκ των οποίων τα 16 είναι Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία. Από τα 52 νοσοκομεία κανένα δεν βρίσκεται στην Ανατολική Αττική, παρά μόνο το Ασκληπιείο Βούλας, στα όρια της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.


Άμεση Ανάγκη για την δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική


Η Ανατολική Αττική είναι ο χώρος, όπου ζουν και εργάζονται περισσότερα από 800.000 άτομα με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες. Τεράστιος αριθμός ταξιδιωτών κινείται στην περιοχή προς και από το Αεροδρόμιο των Σπάτων, αλλά και από και προς τα λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου. Ταυτόχρονα, ο οικιστικός ιστός γίνεται συνεχώς πυκνότερος.

Η ανωτέρω περιγραφόμενη περιοχή δεν διαθέτει κανένα Γενικό Νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Ο μεγάλος οδικός χρόνος πρόσβασης για ειδικές και επείγουσες παροχές υγείας στα κοντινότερα νοσοκομεία, όπως και οι περιορισμένες, χωρίς εξειδίκευση δυνατότητες των Κέντρων Υγείας της περιοχής είναι εμφανείς. Με αυτόν τον τρόπο, οι αυτονόητες κρατικές παροχές δεν μπορούν να είναι δεδομένες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως και τις πιθανότητες αίσιας έκβασής τους. Πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί η ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους για τη μετακίνηση προς και από τα απομακρυσμένα νοσοκομεία της Αττικής. Η έλλειψη ενός Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική είναι έντονη και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.


Οι χαμένες ευκαιρίες


Από το τέλος της δεκαετίας του ΄90 υπάρχουν ιστορίες χαμένων ευκαιριών με πιο χαρακτηριστικές τις παρακάτω περιπτώσεις:
  • Το 2001 ανέλαβε την Διοίκηση του Νοσοκομείου “Άμ. Φλέμινγκ” ο Γ. Στάθης, Οικονομολόγος - Manager Νοσοκομείων. Το Ίδρυμα αυτό είχε καλό όνομα, σοβαρά στελέχη και ευρεία κοινωνική βάση. Αξιολογώντας το ύψος των κρατικών επιχορηγήσεων των αντίστοιχων γειτονικών νοσοκομείων Σισμανογλείου, ΚΑΤ και του καινούριου τότε Ογκολογικού της Κηφισιάς (ΓΟΝΚ) ,προέβλεψε την αδιέξοδη πορεία του νοσοκομείου σαν αυτόνομου Ιδρύματος. Έτσι, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2003 - 2007 εισηγήθηκε την μετεγκατάσταση του “Αμ. Φλέμινγκ” σε δημόσια γη, με ταχεία ανέγερση μεσαίου νοσοκομείου, στην περιοχή νοτίως των Σπάτων και στον άξονα Κορωπίου - Μαρκοπούλου. Τόσο οι πολιτικές ηγεσίες, όσο και οι αυτοδιοικήσεις της περιοχής αδιαφόρησαν με μοιραίες συνέπειες για το “Αμ. Φλέμινγκ” και τον αυξημένο πληθυσμό της περιοχής.
  • Την δεκαετία του 2000, Αμερικανοί επενδυτές ήθελαν να κατασκευάσουν σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα στο οικόπεδο που στεγάζεται το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Σε αντάλλαγμα θα κατασκεύαζαν με δικά τους έξοδα ένα σύγχρονο Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου, στο οποίο θα μεταστεγαζόταν το Ιπποκράτειο. Οι αρχικές επαφές με την κυβέρνηση δεν τελεσφόρησαν. Η αιτία ήταν οι αντιδράσεις από συνδικαλιστές και υγειονομικούς φορείς.

Η τελευταία και πιο σοβαρή προσπάθεια - Παιανία 2007


Ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της μελέτης για την δημιουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, που χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Αθηνών (Νομάρχης ο κ. Λεωνίδας Κουρής) και ανατέθηκε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), με την εποπτεία του Καθηγητή κ. Ι. Κυριόπουλου και την επιστημονική του ομάδα. Παρουσιάστηκε σε δημόσια διαβούλευση στην Παιανία τον Μάρτιο του 2007. Στην παρουσίαση της ο κ. Κυριόπουλος επεσήμανε τις πολλαπλές θετικές συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που θα είχε η δημιουργία του Νοσοκομείου, ενώ παράλληλα παρουσίασε την μακέτα και το οργανόγραμμα. Κατόπιν προωθήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, αλλά προέκυψαν εκλογές, η ηγεσία άλλαξε, ήλθαν τα μνημόνια και το σχέδιο “χάθηκε” στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Με αυτή την ανασκόπηση, γίνεται αντιληπτό ότι η ίδρυση Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αμεληθεί. Αυτό το γεγονός θέτει την ζωή των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής σε υψηλό κίνδυνο, υποσκάπτοντας την ποιότητα ζωής τους. Η αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική είναι μεγάλη, καθώς θα εξυπηρετηθεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της περιφέρειας, όπως και των τουριστών που κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνονται στην περιοχή. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την αναβάθμιση της Ανατολικής Αττικής, προσφέροντάς της όσα της αξίζουν!

Δέσμευση μου απέναντι στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής είναι να αγωνιστώ με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και με βάση την γνώση και εμπειρία μου στον τομέα της Υγείας. Σκοπός μου είναι η ίδρυση και λειτουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές!




Comments

Popular posts from this blog

Δημόσια Υγεία στις Αχαρνές

 Η Δημόσια Υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που η πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση, οφείλει να παρέχει στους πολίτες. Είναι όπως το νερό, το ρεύμα, ο αέρας που αναπνέουμε, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμα στην εργασία. Τα τελευταία χρόνια ζούμε, με ευθύνη της κυβέρνησης, μια εικονική πραγματικότητα. Αν και μας λένε ότι οι δείκτες ακρίβειας βελτιώνονται και οι μισθοί αυξάνονται, οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, στερούμενοι ακόμα και τα βασικά. Είναι καθημερινό φαινόμενο στις λαϊκές αγορές αργά το απόγευμα, οι εξαθλιωμένοι πολίτες να ψάχνουν ανάμεσα στα σάπια φρούτα και λαχανικά ή στο σούπερ μάρκετ να ψωνίζουν ελάχιστα και πολύ φθηνά τρόφιμα. Μας λένε ότι οι δείκτες ανεργίας βελτιώνονται, αλλά οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν δουλειές με πολύ χαμηλούς μισθούς και κακές συνθήκες εργασίας. Οι μηνιαίες απολαβές τους δεν φθάνουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, να ονειρευτούν το μέλλον και να κάνουν τη δική τους οικογ

Τρύφος Δημήτρης - Βιογραφικό

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ειδικεύτηκα στη Μαιευτική Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Μετεκπαιδεύτηκα στις ΗΠΑ. Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στηνYπογονιμότητα (ΑΠΘ).  Υπηρέτησα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών σαν διευθυντής γυναικολογικής κλινικής επί 10ετία. Οραματίστηκα, ίδρυσα και διεύθυνα επί 5ετία την κορυφαία μονάδα θεραπείας υπογονιμότητας (εξωσωματικής γονιμοποίησης) στον δημόσιο τομέα.  Αποστρατεύτηκα το 2022 με τον βαθμό του Υποναυάρχου. Με βάση την εμπειρία μου στον σχεδιασμό και την διαχείριση υγειονομικών μονάδων έχω σαν όραμα και στόχο τη δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου (με Παιδιατρικό Νοσοκομείο και Μαιευτήριο) στην Ανατολική Αττική.  Ασχολούμαι με τον αθλητισμό, είμαι μαραθωνοδρόμος και τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχω στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.  Με ενδιαφέρει το περιβάλλον, η οικολογία και ο εθελοντισμός με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζω

Άστοχη Κυβερνητική Διαχείριση της Δωρεάς Κύπρου για το Μάτι - Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία!

Τον Νοέμβριο του 2018, τέσσερις μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε δημόσια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους περίπου 12.000.000 ευρώ. Η δωρεά αυτή θα συνέβαλλε στην ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, αφού μετά την τραγωδία στο Μάτι η ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή έγινε πιο επιτακτική από ποτέ. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ότι ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε δεκτή την πρότασή του να δοθεί μεγάλο μέρος των χρημάτων από τη δωρεά της Κύπρου ως αρωγή για τους πληγέντες για την ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Μετά από 3 χρόνια κωλυσιεργίας, τον Οκτώβριο του 2021 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός «υποδειγματικού χώρου πρασίνου και ενός συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή της